fbpx

Destilleriet

Tevsjö Destilleri drivs av Anna och Jonas Larsson, gifta sedan 2010.

Anna driver även Teve Kvarn i Järvsö som ligger på samma tomt, hon är 7:e generationen som driver kvarnen vidare, där tillverkas fortfarande mjöl och kross på traditionellt sätt sedan ca 200 år tillbaka.

Spannmål från egna odlingar

Det som gör Tevsjö Destilleri lite unika i Sverige är att dem producerar i stort sett allt själva. Spannmålet kommer från egna odlingar samt närliggande bönder i Hälsingland.

Destilleriet har en egen vattenkälla med fantastiskt bra vatten uppe i bergen ovanför anläggning. På plats rensas, skalas och mals allt spannmål i egen kvarn som drivs tills största delen av Anna.

Teve kvarn som den heter har anor från början på 1800-talet och Anna är sjunde generationen mjölnare på kvarnen. Gristen som tillverkas på kvarnen tas till destilleriet där den blandas med vattnet, kokas till mäsk och får jäsa. Sedan trippel-destilleras mäsken i  kopparpanna samt mot deras kopparkolonn på 21 nivåer vilken är nästan 8 m hög.Alla smaksatta produkter destilleras en fjärde gång med i första hand närproducerade kryddor, örter, bär och frukt i den mån man kan få tag på sådana. Annars köper destilleriet äkta produkter med hög kvalité - typ vanilj och kanel. Dem späder sedan deras produkter för hand med deras källvatten ned till önskad alkoholhalt.Produkterna handtappas på flaskor. Även dekor till flaskor monteras för hand.Anna och Jonas lägger ner mycket tid och kärlek i deras produkter och vi tror att det visar sig framförallt i smaken.

Närproducerat och återvinning

Anna och Jonas tror på att närproducerat är den bästa lösningen för oss alla och handlar så mycket som dem kan av det t.ex honung från Gunnar Rehnberg i Järvsö och havtorn från Sunnanåkers skafferi i Alfta.

 

 

 

 

Det mesta av mäsken som destilleriet får över efter dem kokat kallas drunk och hämtas av Bengtsbergs Lantbruk och blir hos dem ett ypperligt djurfoder till deras tjurar.

En liten del av drunken bakar
Gårdsbageriet i Skästra Järvsö ett otroligt gott hällbröd av vilket sedan säljs i destilleriets butik och även användes vid provningar på destilleriet.

Anna och Jonas planerar även för att värma alla hus runt omkring dem och kvarnen med spillvärmen från kylvattnet i destilleriet samt lite längre fram även ha ett växthus som även det värms av destilleriet året runt där vi kan odla de örter vi använder.

Finklet som uppkommer är den enda restprodukten, men med det planerar dem att ev. kunna köra bilen på i framtiden. Vi får se hur det går.

Miljö och hållbarhet står Anna och Jonas varmt om hjärtat och dem tror på kvalitet och riktiga råvaror, inga tillsatser används varken i kvarnen eller destilleriet.

Vi har rent mjöl påsen och bra brännvin i flaskan. - Anna & Jonas Larsson

 

TOP
Tillbaka!